Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

Μουσακάς Μούφα.....

Σαν οικογένεια μας αρέσει πολύ ο μουσακάς και γενικά οτιδήποτε έχει κιμά....αλλά η μαμά Φανούλα,εγώ δηλαδή, δεν θέλει να τρώμε πολύ κρέας....ενώ ο μπαμπάς Γιωργάκης θέλει αν είναι δυνατόν να τρώμε κάθε μέρα.....έτσι λοιπόν κι εγώ προσπαθώ να βρω εναλλακτικές προτάσεις για τα γνωστά παραδοσιακά φαγητά μας. Είναι της μοδός, από ότι έχω ακούσει, όπου υπάρχει κιμάς να τον αντικαθιστούμε με μανιτάρια.....κουφαθήκατε, ε????? Λοιπόν αν δεν το δοκιμάσετε δεν ξέρετε τι χάνετε!!!! Κατά τα άλλα η παρασκευή του παστίτσιου είναι η καθιερωμένη, αλλά σας την παραθέτω για να γράψω ολοκληρωμένη την συνταγή...

                Υλικά

  • Πατάτες 
  • Μελιτζάνες
  • 500gr. Φρέσκα Μανιτάρια
  • 1 Κρεμμύδι
  • 1 ποτήρι κρασί κόκκινο
  • 1 Ντομάτα
  • 1 ξύλο κανέλλας
  •  αλατοπίπερο
  • Λάδι
  • 100gr. βούτυρο λιωμένο
  • 100gr. αλεύρι ή corn flaour
  • 1 lt  γάλα
  • μοσχοκάρυδο
  • αλατοπίπερο
  • 2 αυγά
  • 1 χούφτα τριμμένο τυρί
  • κανέλλα σκόνη και λίγο τριμμένο τυρί για πασπάλισμα 
           Εκτέλεση



Κόβω τις πατάτες σε φέτες και αφού  τις αλείψω με λάδι τις ψήνω στο grill. Το ίδιο κάνω και με τις μελιτζάνες αφού πρώτα τις έχω ξεφλουδίσει ( γιατί τα παιδιά μου όπως και πολλά άλλα μόλις βλέπουν την φλούδα της μελιτζάνας κάτι τους έρχεται....). Μετά φτιάχνω τα μανιτάρια. Τα τρίβω στον τρίφτη του καρότου, ή στο μίξερ. Μετά τα μεταχειρίζομαι όπως όταν φτιάχνω τον κιμά για τον μουσακά, δηλαδή ρίχνω το λάδι στην κατσαρόλα και ρίνω μέσα τα τριμμένα μανιτάρια και το τριμμένο κρεμμύδι να μαραθούν και να φύγει το πολύ νερό από τα μανιτάρια. Τα σβήνω με το κράσι. Μετά ρίχνω την ψιλοκομμένη ντοματούλα, 1 πρέζα ζαχαρίτσα, την κανέλλα και το αλατοπίπερο και αφήνω το μείγμα να βράσει μέχρι να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά. Τέλος φτιάχνω την μπεσαμέλ. Τσιγαρίζω το βούτυρο, ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω με σύρμα. Το σβήνω με το γάλα και ανακατεύοντας συνέχεια ρίχνωτο μασχοκάρυδο, το τυρί και το αλατοπίπερο. Αφήνω τη μπεσαμέλ να κρυώσει και ρίχνω τα αυγά αφού τα έχω χτυπήσει αλύπητα....Τώρα λοιπόν πρέπει να βάλουμε το δημιούργημα στο πυρέξ με την ακόλουθη σειρά. Αφού αλείψω το πυρέξ με λάδι, βάζω μία στρώση πατάτες και από πάνω μία στρώση μελιτζάνες. Από πάνω βάζω τα μανιτάρια και από πάνω την μπεσαμέλ. Τέλος πασπαλίζω με λίγο κανέλλα σκόνη και λίγο τριμμένο τυράκι. 


 

                                                       Κ Α Λ Η   Ε Π Ι Τ Υ Χ Ι Α  ! ! ! !

8 σχόλια:

  1. Μουσακας μουφα δηλαδη... αλλα φανταζομαι το ιδιο γινεται και με το παστιτσιο, βαζοντας μακαρονια!
    Ωραια ιδεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχαχα, καλά λες, θα το αλλάξω αμέσως, χαχαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανούλα καλημέρα που είσαι σήμερα βρε παιδάκι μου.Τι θα γίνει θα μου στείλεις το ταψάκι την επόμενη φορά.Περιττό να σου πω τέλεια συνταγήηηηη Φιλάκια πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοριτσάκι καλημέρα. Είχα τη μικρή αδιάθετη, τελικά έκανε και πυρετό και κάθησα σπίτι γιατί ο Γιώργος είχε δουλειές. Λοιπόν, την επόμενη φορά θα έχεις την μερίδα του λιονταριού, του Σίμπα ντε, αφού την ημέρα που το έφερα στο γραφείο αδικήθηκες.....Φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μήπως μπορώ να έχω ένα ταψάκι εδώ στο μαγαζάκι μου παρακαλώ?? τι ωραίοοοο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι κοριτσάκι μου,υπόσχεση!!!!!
    Ενα ταψάκι για το Μαρινάκι!!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κορίτσια μην το φάτε μεταξύ σας θέλω κι εγώ κομματάκι!!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τώωωωωωρα????
    Δυστυχώς θα περιμένεις μέχρι την επόμενη φορά!!!!
    Μην ανησυχείς, δεν θα αργήσει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή